[O2] FL 1.9 TDI padła klima klika dni po zakończeniu gwa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maar
    Drive
    • 2009
    • 41

Faktycznie inaczej to wygląda u Ciebie niż u mnie - inna konstrukcja ? inny typ sprężarki ?

Komentarz

• ruwado
      RS
      • 2009
      • 14885
      • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez maar
      inna konstrukcja ? inny typ sprężarki ?
      może inny monter na taśmie
      pozdrawiam - Darek

Komentarz

• jarocar
        Classic
        • 2010
        • 12

jeśli jest problem z kompresorem 5N0 tak jak na zdjęciach powyżej
        to trzeba założyć zmodyfikowaną tarcze napędu i po kłopocie

oryginalna nie ma wielowypustu i jest skręcona na ścisk
        zmodyfikowana ma już wielowypust co daje dużo lepsze przeniesienie napędu
        koszt z wymianą jakieś 350zł

Komentarz

• maar
          Drive
          • 2009
          • 41

Wreszcie wymienili mi tydzień temu w ASO kompresor klimatyzacji .
          Ten stary – to był made in Hungary ( Delphi ).
          Nowy kompresor jest made in Poland i wygląda trochę inaczej niż ten poprzedni.

Komentarz

• zamoyy
            Classic
            • 2011
            • 2

u mnie własnie padła klima, na komputerze pokazuje że wszystko ok, "czynnik" jest nabity ale po przeczytaniu postów również zauważyłem że u mnie też śruba na kole jest luźna ale przy próbie dokręcania jej imbusem stwierdzam że śruba się kręci w kółko i za wała nie mogę jej dokręcić... wiec nie wiem kurde o co kaman
            auto z 2008

Komentarz

• Dafik88
              Ambiente
              • 2012
              • 177
              • Octavia II (1Z3)
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

zamoyy na Twoim miejscu już bym szukał jakiegoś używanego kompresora. Chyba że lubisz w czasie upałów jeździć bez klimy

Zamieszczone przez Maicroft
              koszt wymiany samej tej osi ze sprzeglem przewyzszy koszt zakupu uzywki.
              Życie to nie je bajka, to je bitwa!

Komentarz

• anol89
                Classic
                • 2012
                • 38

Wcześniej ktoś pisał o dokręceniu tej śruby i założeniu podkładki, jak to zrobić? Co trzeba chwycić albo zablokować żeby śruba nie kręciła się w koło ?
                Karol
                Pensjonat Karwia
                Wielkanoc 2014 nad morzem
                Wielkanoc nad morzem 2014

Komentarz

• kowaltom99
                  Rider
                  • 2009
                  • 741
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Witam

No i dopadło i mnie. Dziś ponad 30 stopni a klima przestała chłodzić. Przy włączaniu i wyłączaniu co jakiś czas zaskakiwała.
                  Po powrocie z pracy podłączyłem VCDS i w blokach pomiarowych ustawiłem
                  - ciśnienie czynnika
                  - obroty silnika
                  - obroty sprężarki.

No i wyszło, że obroty sprężarki stoją na 0 podczas gdy silnik na jałowych 900.
                  Co jakiś czas sprężarka zaskoczyła i obroty sprężarki wzrastały na 1000 i pojawiał się chłodek
                  Sprawdziłem śrubę na sprzęgiełku - ale wydaje się być dokręcona.
                  Szukać nowej sprężarki, czy może coś jeszcze da się sprawdzić?

EDIT
                  Problem rozwiązany :-)
                  Na szczęście to nie było sprzęgiełko. Wziąłem kabelek i sprawdziłem wszystko jeszcze raz.
                  Już miałem przed oczyma xxx PLN wydawanych na nową sprężarkę gdy w oko wpadła mi wartość ciśnienia czynnika chłodzącego.
                  W "stanie spoczynku" była wartość 28 bar a po włączeniu klimy podskakiwała do 30 bar i w tym momencie klima przestawała działać.
                  Spoczynkowo powinno być 5-8 bar - więc coś nie halo.
                  Przyczyna prozaiczna - zaśniedziała wtyczka czujnika ciśnienia w klimie.
                  Odłączyłem wtyczkę, popsikałem kontaktem i bingo :-) - wartość spoczynkowa ciśnienia ustawiła się ładnie na wartości 8 bar. Po włączeniu klimy wchodziła na max 24 bary.

Czyli jak klima nie chłodzi, lub się sama wyłącza - warto najpierw sprawdzić wtyczkę ciśnienia czynnika chłodzącego. Zły styk powoduje, że komp odczytuje zbyt dużą wartość ciśnienia i automatycznie odłącza sprężarkę.
                  Mam nadzieję, że się komuś ta informacja przyda.

Komentarz

• Enriquez
                    RS
                    • 2009
                    • 7685
                    • Superb III (3V3)

kowaltom99,

Pewnie, że się przyda - brakuje tylko fotki dla absolutnych laików.
                    BTW, czyżby ta wtyczka nie była wodoszczelna?
                    Pozdrawiam
                    Marcin

Komentarz

• kowaltom99
                      Rider
                      • 2009
                      • 741
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Enriquez
                      kowaltom99,

Pewnie, że się przyda - brakuje tylko fotki dla absolutnych laików.
                      BTW, czyżby ta wtyczka nie była wodoszczelna?
                      Wtyczka teoretycznie wodoszczelna, ale tu znaczenie ma raczej temperatura (a raczej zmiany temperatury)
                      Czujnik ciśnienia znajduje się miedzy chłodnicą a sprężarką klimy, stojąc przodem do samochodu po lewej stronie. Wystarczy popatrzeć na aluminiową rurkę odchodzącą od sprężarki. Po południu wstawię rysunek - bo niestety zdjęć nie robiłem.

Komentarz

• kula0
                        Classic
                        • 2011
                        • 28

No i mnie również dopadł brak klimy, u mnie sytuacja wygląda tak, że klima nie chłodzi w ogóle i śrubka wygląda jak u kolegi maar na wykręconą.

Ma ktoś jakiś pomysł na urobienie tego bez wymiany sprężarki, a najlepiej jeszcze bez jej demontażu?

Może doświadczeni przez los koledzy coś podpowiedzą jak się z tym problemem uporali.
                        CZESZKI OD ZAWSZE... )
                        Historia choroby ): Forman 135L, Felicia 1,6 GLX, Octavia I TDI 1,9 SLX, Octavia II TDI 1,9 Ambiente - skasowana , Octavia IIFL TDI 1,9 Ambiente

Komentarz

• kowaltom99
                          Rider
                          • 2009
                          • 741
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez kula0
                          No i mnie również dopadł brak klimy, u mnie sytuacja wygląda tak, że klima nie chłodzi w ogóle i śrubka wygląda jak u kolegi maar na wykręconą.

Ma ktoś jakiś pomysł na urobienie tego bez wymiany sprężarki, a najlepiej jeszcze bez jej demontażu?

Może doświadczeni przez los koledzy coś podpowiedzą jak się z tym problemem uporali.
                          Odpowiedź kilka postów niżej
                          link

Komentarz

Pracuję...